fbpx

ensemblen 2024

Ensemblen 2024 består utav följande artister. Först och främst har vi Håkan Runevad, därefter Anna Carlsson. Sedan kommer Bertil Schough och efter honom Bernt Bengtsson. Vidare har vi Linnéa Lexfors, följt av Daniel Träff. Beppe Wackelin är också med, liksom Emelie Alm. Slutligen, vår senaste värvning, Fredrik Vahlgren.

Håkan Runevad

34 REVYSÄSONGER

Bor: Ljungby
Yrke: 
Revyartist och delägare i
Falkenbergsrevyn
Föreställningar: 
1 755 sedan 1991

Efter 30 år som revyartist tycker Håkan Runevad att det är minst lika roligt som förr. Han älskar att härma dialekter, sjunga och spela och skämta med publiken.
– Det fyller mig med energi, säger han.

Första gången Håkan spelade revy var 1991, värvad som musiker av Bertil Schough till Falkenbergsrevyns föregångare i Krogsered. Det var där och då som också hans osannolika kultfigur ”Fågelskådarn” föddes som ett mellannummer.

När Håkan inte spelar revy jobbar han hemma i stallet, där han och sambon Malin har över 30 islandshästar som kräver daglig skötsel. Han är också en av fyra delägare i bolaget som driver Falkenbergsrevyn och har varit med ända sen starten.

Vilken uppsättning som varit bäst och roligast är omöjligt att avgöra, säger han.

– Men årets revy känns riktigt bra!

Anna Carlsson

6 REVYSÄSONGER

Bor: Falkenberg
Yrke: 
Skådespelare och delägare i Falkenbergsrevyn.
Föreställningar i Falkenberg: 
295 sedan 2019

Hon har länge varit artist, men nu kan revystjärnan hon även kalla sig teaterdirektör. Det senaste året har hon blivit delägare i Falkenbergsrevyn.

Revypubliken har lärt känna Anna Carlsson som en ovanligt mångsidig artist. Hon älskar de snabba växlingarna från det musikaliska och dansanta till tajming och komik.

– Att stå på scen är det roligaste som finns. Responsen från publiken är något vi jobbar hårt för. Och drivkraften har nog också med självkänslan att göra – jag blir starkare som person av att folk skrattar åt mig.

I många år jobbade Anna främst på privatteatrarna i Stockholm som var hennes fasta bas. Men för några år sen bestämde Anna sig för att istället flytta till Falkenberg. Sedan förra året är hon dessutom en av fyra delägare i Falkenbergsrevyn AB som både sätter upp revyer och numera även driver Falkenbergs Stadsteater.

– Att investera i revyn känns som en trygghet. I alla år har jag varit frilans och nu får jag en annan roll, men får också stå på scen, skriva och producera. Det är ett stort steg – men det känns som jag landat och hittat hem!

Bertil Schough

38 REVYSÄSONGER

Bor: Falkenberg
Yrke: 
Speleman, revyartist och delägare i Falkenbergsrevyn
Föreställningar:
1 853 sedan 1987

Fiol, gitarr och piano är hans huvudinstrument men Bertil är lika flink på blockflöjt och bas.

– Och sjungit har jag gjort i hela mitt liv. Redan som barn medverkade jag och mina systrar i TV och sjöng och spelade i ”Hylands hörna”.

Revyjobbet upptar en stor del av livet, men hans firma ”Bertil & sånt” kräver också mycket tid. Han har maskiner för att gräva, dränera, lasta och skotta snö.

– Jag kan inte tänka mig en bättre kombination än revy och maskinjobb – omväxlingen gör att jag orkar fortsätta.

I revygänget är Bertil äldst men har de senaste åren fått en nytändning som stärkt honom i rollen som Falkenbergsrevyns musikaliska virvelvind.

– Det är som en injektion för mig att komma in på revyscenen. Så lätt och bra som det går nu! Och de nya i revygänget hjälper till att lyfta oss gamla stötar.

Dessutom är Bertil nygift. Om hans hjärta skulle slå volter av pur förälskelse så finns bot på nära håll. Hans kärlek Cecilia är nämligen hjärtläkare.

– Jag brukade dansa ut ur hennes klinik och nu är vi ett par. Mitt liv har fått en nystart!

Bernt Bengtsson

17 REVYSÄSONGER

Bor: Varberg
Yrke: 
Musiker
Föreställningar: 
977 sedan 2008

Musikaliteten är en av förklaringarna till Falkenbergsrevyns framgångar. Kapellmästare är Bernt Bengtsson som finslipar allt in i det sista.
– Variationen mellan gamla och nya låtar är viktig, säger han.

När publiken bänkar sig i Falkenbergs Stadsteater har Bernt Bengtsson arbetat hårt i flera månader med revymusiken.

– Det beskrivs bäst som ett musikaliskt manusarbete, förklarar han.

I revyn finns inget orkesterdike utan hela ensemblen är med och skapar musiknumren. Bernt arrangerar, skriver noter och ackord. Han skapar stämsång och anpassar tonarter efter artister och instrument.

Tillsammans med de andra artisterna görs det svåra urvalet av tänkbara låtar.

– Vi eftersträvar en musikalisk bredd. Att blanda gammalt och nytt är en gyllene regel för att tillfredsställa olika åldrar i publiken.

Musik har alltid varit en viktig del av livet för Bernt och att sprida musikglädje och underhålla är hans starkaste drivkraft i livet. Just glädjen är en viktig inneboende kraft som han vill ta till vara på.

– Det är viktigt att publiken tycker om det jag gör men det går inte att fejka glädje utan den måste bo i en själv. För att glädja andra måste det vara äkta vara. Då behöver man vara glad själv!

Linnea Lexfors

7 REVYSÄSONGER

Bor: Halmstad
Yrke: Artist
Föreställningar: 256 sedan 2018

I somras spelade hon farsen ”Skrot, hopp & kärlek”  på Vallarnas friluftsteater som hon sedan turnerat land och rike runt med under hösten. Men nu är Linnéa Lexfors tillbaka igen på revyscenen.

Efter sex revysäsonger känner sig Linnéa Lexfors som hemma i Falkenbergsrevyn. Det bästa hon vet är att få kombinera sin musikalitet med skämt och skoj. Gärna med humor som är en smula crazy.

– Jag älskar sån humor när även tystnaden får verka och mycket sägs mellan raderna. Fraseringar och pauser gör humorn mer dynamisk och i slutändan blir det väldigt roligt, säger hon.

Linnéa bor i Halmstad sen ett par år tillbaka och kastar sig gärna in i nya projekt med lust och glädje och att få spela fars och roa folk på Vallarna har ju varit en dröm för henne. Under vintern och våren satsar hon helhjärtat på revyunderhållningen i Falkenberg. Som alltid längtar hon efter att ridån går upp och att hon åter får ställa sig på scen och möta publiken med sång, skämt och sin glittrande charm.

– Jag är så otroligt taggad på att spela revy igen! 

Daniel Träff

3 REVYSÄSONGER

Bor: Landskrona
Yrke: 
Artist
Föreställningar: 126 sedan 2022

Daniel Träff gör i vinter sin tredje säsong i Falkenberg. Han fyllde 40 år i våras vilket firades på scen inför publiken eftersom det var en kväll med föreställning. Sämre ställe kan man fylla jämt på.

Daniel kommer ursprungligen från Växjö men bor sedan ett par år tillbaka i Borstahusen i Skåne. Han har älskat revyunderhållning ända sen uppväxten och efter scenskolan drömde han om att någon gång i framtiden åter få möta en entusiastisk revypublik – och sedan 2022 blev det verklighet i Falkenberg.

– Falkenbergsrevyns publik är unik. Vi möter sådan välvilja och tacksamhet för det vi gör på scenen.

Både publiken och revygänget har tagit emot honom med öppna armar. Han kände sig direkt lika hemma som när han tidigare spelat musikal på Oscarsteatern i Stockholm, fars i Borås eller gjort långfilm och tv-serier. Han är numera även mycket engagerad i manusarbetet.

– På ett sätt har det varit lättare nu när jag lärt mig hur revytraditionen ser ut i Falkenberg, vad publiken vill ha och vilka resurser det finns i gänget. Jag har verkligen fått utlopp för min kreativitet och skriver mycket.

När han går in i tredje året med Falkenbergsrevyn har han också insett framgångsreceptet:

– Musikaliteten givetvis, men det viktigaste av allt är att vi skriver det mesta av texterna själva. Det ger en genuin ton och det okonstlade är en jättestyrka, säger han.

Beppe Wackelin

22 REVYSÄSONGER

Bor: Halmstad
Yrke: 
Lärare och musiker
Föreställningar: 
1 137 sedan 2003

Som vanligt är det slagverkaren Beppe Wackelin som slår an takten i Falkenbergsrevyn.
– Det är lika roligt som när jag var barn och trummade på kakburkar, grytor och färgpytsar, säger han.

Nyfikenheten är Beppes stora musikaliska drivkraft i livet. Hur låter de nya skinnen på trummorna? Hur blir den här låten med ett nytt arrangemang?  Trummor har Beppe spelat ända sen han växte upp i Ransäter i Värmland. Han glömmer aldrig julen när han fick öppna julklappstrummorna i förtid för att kunna spela på skolans avslutning.

– Jag spelade i knatteorkestern som drevs av Ave Lundell, en legendarisk orkesterledare och eldsjäl, som såg till att många av oss fick spela musik tillsammans med andra.

Beppe blev trummis på heltid, flyttade till Stockholm och spelade i många år i olika konstellationer. Han turnerade bland annat med coverbandet Pop-Piraterna som gjorde sommarspelningar på både Grand i Falkenberg och Kavaljeren i Halmstad.

När Beppe ser tillbaka på sina drygt 20 år i Falkenberg konstaterar han att revyn gjort en fantastisk resa musikaliskt och utvecklats tekniskt.

– Vi gör traditionella sättningar med dragspel, fiol och kontrabas, sen växlar vi över till mer modernt ljud med backtracks till nya låtar. Vi är ännu mer noggranna i dag med att revyns musik ska låta bra!

Emelie Alm

2 REVYSÄSONGER

Bor: Göteborg
Yrke: 
Gymnasielärare 
Föreställningar: 65 sedan 2023

Förra årets nykomling är en rutinerad musiker som spelar både keyboard och gitarr. I revygänget har Emelie Alm känt sig varmt välkommen från första stund.
– Det dröjde inte länge innan det var som om vi känt varandra hela livet, säger hon.

Hon hade varken sett Falkenbergsrevyn tidigare eller ens satt sin fot i Falkenberg när hon förra sommaren mötte revygänget för att provspela. Emelie Alm erkänner utan omsvep att hon hade mycket att ta igen för att lära sig revyn.

– Jag tittade mycket på filmade revyföreställningar och insåg hur smarta vinklingar som görs på humorn och hur proffsiga musikerna är. Och Falkenberg – här är jättevackert. Det blir ofta promenader utmed ån ner till stranden både under rep- och spelperioden.

Emelie är en mångsidig musiker. Hon komponerar egen musik till filmer och teaterföreställningar. Dessutom har hon sjungit i kör och spelat i band.

– Men jag har saknat att få göra allt på en gång och Falkenbergsrevyn innehåller den bredd och blandning jag letat efter.

Till vardags är Emelie gymnasielärare i matte och musik i Göteborg. Hon utstrålar oförställd glädje när hon talar varmt om sitt jobb och kontakten med eleverna. Under senare delen av hösten tar hon tjänstledigt för att kunna repetera med Falkenbergsrevyn men rektorn på skolan var inte sen att bevilja tjänstledigt för Emelies revyjobb.

– Jag har världens bästa chef. Han vet att jag behöver detta och att det gör mig till en bättre lärare.

Fredrik Vahlgren

första året 2024

Bor:Donsö, Göteborgs södra skärgård
Yrke:
Musiker & snickare
Revysäsonger: Gör första 2024

När Falkenbergsrevyn samlades inför nya säsongen presenterades Fredrik Vahlgren som ny i ensemblen. Han har medverkat i flera stora produktioner och är en hög tenor både till längd och sitt sångregister och dessutom spelar han saxofon.

Fredrik är 34 år och uppvuxen på Gotland men bor idag på Donsö i Göteborgs södra skärgård. Han är utbildad på Balettakademins musikalutbildning i Göteborg och efter examen 2014 har han stått på många scener runt om i Sverige som både show- och musikalartist. Han har bl a arbetat på Intiman, Wallmans Salonger och Malmö Opera där han medverkat i många olika uppsättningar. Han har också jobbat med Kålle Gunnarsson och gjorde bl a Sound of Music på Stadsteatern för några år sedan.

Fredrik har inte spelat revy tidigare men gillar att jobba med komik och musik och ser fram emot att testa en ny genre.

– Jag ser mycket fram emot att börja jobba med Falkenbergsrevyn som är ett superhärligt gäng. Det finns en skön energi och musikalitet och jag är övertygad om att jag kommer att trivas bra. Jag har sett revyn tidigare på Stadsteatern och även på TV och jag uppskattar att det är en väldigt proffsig produktion, kommenterar Fredrik som fortsätter:

– Jag uppskattar de flesta former av scenkonst och tycker själv att jag behärskar många delar. Det bästa jag vet är att få med mig publiken. De senaste två åren har jag mest ägnat åt mina två barn och att renovera huset ute på Donsö samt sjunga och gigga lite på helgerna i diverse konstellationer. Nu känner jag mig redo igen för att ta mig an en större produktion.