En bister vinterkväll den 8 januari 1982 satte några tonåringar igång med Falkenbergsrevyns första steg. Ute var det smällkallt. Samtidigt visade TV Nils Poppe. Trots ogynnsamma omständigheter kom 135 personer för att se ”En svängom uti Gällkrogen”. Överraskande? Absolut! Hallands Nyheter rapporterade om livliga applåder, och lyckan var total. Där lades grunden för framtida framgångar.
Magnus Wernersson, en spinkig 16-åring med ljusa lockar, spelade en stor roll. ”Det var kallt i omklädningsrummet, så vi föredrog scenen,” berättar han. ”När vi trädde fram var luften full av kölddimma.” Magnus hade tidigare deltagit i skolrevyer och följde i fotspåren av sina idoler från Halmstadsrevyn och Tvååkers.
En kuriositet under den första revykvällen var Erland Anderssons politiska tal. Ingen minns vad han sade. Men vid kvällens slut var Erland en ny konvertit till revyvärlden. Han blev en stammis, och jobbar nu som ljustekniker för revyn.
Första kvällens sextett framförde 18 nummer. Sara Nilsson skapade dekoren, och året efter döptes revyn om till ”Livat i Gällkrogen”. Antalet föreställningar ökade. Liselotte Johansson, som sedan varit en ständig närvaro, gjorde sin debut.
Samhällssatir och humor präglade revyn från start. Publiken njöt av showen och avslutade med kaffe. 1985 introducerades Bengt Ivarsson. 1987 anslöt sig Eva-Lotta Bernström och Bertil Schough. Populäriteten sköt i höjden. 1987 publicerade GP ett stort reportage om revyns framgångar.
Biljetterna blev allt svårare att få tag på. Folk spekulerade i hemligheten bakom framgången. Var det skrivandet, gemenskapen eller att kombinera lokala aktörer med folk utifrån? Eller kanske den unika upplevelsen av att besöka en avlägsen bygdegård?
Men hur hittade folk egentligen till Krogsered? En reporter från GT beskrev sina svårigheter med att orientera sig 1990. Trots detta konstaterade han bygdens oväntade dragkraft.
Därefter uppstod problem med toalettköerna. Som svar på detta fick reportern improvisera, vilket i sin tur ledde till insiktsfulla reflektioner.
Sedan mottog revyteamet flera utmärkelser. Efter att de visats på TV blev biljetterna snabbt ännu hetare. Som konsekvens stod det klart att bygdegården antingen behövde expandera eller flytta. Så, 1997 beslutade de sig för att flytta till Falkenberg.
Från sina blygsamma början som en liten lokalrevy, har produktionen nu växt till en stor show. Med tiden har publiksiffran nu passerat 250 000. Tack vare detta är Falkenberg nu känt som ett nöjescentrum, och Krogsered har etablerat sig som ett känt namn. Vem hade kunnat föreställa sig detta för 25 år sedan?
Från och med 1 december måste alla våra gäster uppvisa vaccinationsbevis i kombination med legitimation för att kunna se våra evenemang. Kontrollen kommer att ske utanför vår entré. Du kommer att tilldelas en slottid via mail, vänligen respektera den så går inpasseringen snabbare!
Med vaccinationsbevis menas att man tagit minst två doser vaccin. Det ska också ha gått minst två veckor sedan den andra dosen. Beviset innehåller qr-kod och kan skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis gäller inte. Information om hämtning av covidbevis finns på ehalsomyndigheten.se och covidbevis.se