fbpx

Artisterna på scen

Portätt på glad Andreas Sköld

Andreas Sköld

Bor från 1/11: Mellan Falkenberg & Varberg
Yrke: Artist & regissör
Revysäsonger: 5
Föreställningar: 260

För Andreas Sköld är revy något av det roligaste som finns. För fem år sen klev han in i Falkenbergsrevyn – och det blev succé direkt!

Lusten, glädjen och kontakten med publiken. Så sammanfattar Andreas sina drivkrafter som artist. Han är en mångsidig man som sjunger och agerar med lika gott humör. Hans artistiska repertoar går hem hos revypubliken. Men frågan är hur han skaffat sig den bredden:
– Svårt att bestämma mig kanske? Jag gillar mixen, alla delar har sin egen plats. Musikaliteten finns i familjen. Agerandet tror jag mig ha uppfunnit själv, även om min farfars far visst lär ha pysslat en del med revytexter.

Efter ett sabbatsår 2017 gjorde Andreas comeback i Falkenberg 2018 och inför årets säsong händer det stora saker. Han har nämligen blivit erbjuden delägarskap i bolaget och kommer även att regissera revyn.
– Alla parametrar stämde, säger han.

Revypubliken gillar verkligen den musikaliske komikern från Västerås. Och kärleken är besvarad. Efter alla revysäsonger stortrivs han i revymetropolen vid havet och i höst lämnar han dessutom Västerås för att flytta söderut och bli hallänning. 
– Halland är Halland, mitt andra hem. Det var rätt att komma tillbaka till revyscenen här och det känns roligt att flytt hit med familjen nu också.

Vad ser du mest fram emot inför den nya revysäsongen?
– Jag känner mig oerhört laddad efter en rolig och givande skrivarhöst. Uppslagen har varit många och jag tycker vi plockat ner det till mycket kul. Jag ser fram emot att få dela det med publiken!

Porträtt Anna Carlsson

Anna Carlsson

Hemsida: acarlsson.com
Bor: Falkenberg
Yrke: Skådespelare
Revysäsonger i Falkenberg: 1
Föreställningar i Falkenberg: 72


Förra årets nykomling i Falkenbergsrevyn var en rutinerad artist som många känner igen från Vallarnas friluftsteater där hon spelat fars i flera år. Efter ett succéfyllt första år återkommer Anna Carlsson i revyn till vintern.

Förra hösten var intensiv för Anna Carlsson. Hon varvade revyrepetitioner i Falkenberg med Sverigeturné tillsammans med farsgänget från Vallarna. Högt tempo verkar vara hennes signum. Initialerna i hennes namn förstärker den bilden:
– Jag brukar kallas AC – en frisk fläkt från Borås. Det var Uffe Larsson som gav mig smeknamnet när jag jobbade i en av hans revyer, berättar Anna. 

Hemma i Sjuhärad blev hon tidigt intresserad av underhållning i alla dess former. Hon dansade balett redan som sjuåring. I föreningen Tåget i Borås såddes fröet till en artistkarriär med allt från scenshower och musikaler till revyer och farser.
– Jag brukar säga att jag är lite bra på väldigt mycket. Och det behövs i en revy när sång, dans och komik blandas. Revyn öppnar för att vara både snygg och ful.

Anna bor till vardags i Stockholm och det är framför allt där hon arbetat på många av de stora privatteatrarna. I flera år var hon med i R.E.A.-gängets hyllade krogshower. Vi har också kunnat se henne göra träffsäkra imitationer i TV-programmet Partaj. 

I revygänget i Falkenberg har Anna kommit in i gemenskapen från första stund och hon var även med och skrev flera av texterna i föreställningen ”Uppskruvat”. Hon verkar stortrivas: – Det är så roligt att vara med! Utbrister hon spontant. 
– Alla i Falkenbergsrevyn är så musikaliskt begåvade. Det är jättehäftigt. Jag är så imponerad av allihop!

Anna trivs så bra i Halland att i våras valde hon också att skaffa en stuga utanför Falkenberg där hon numera bor när hon arbetar för 2Entertain eller med Falkenbergsrevyn.

Porträtt Bengt Ivarsson

Bengt Ivarsson

E-post: bengtivarsson1@hotmail.com
Bor: Halmstad
Yrke: Sektionsansvarig på Försvarets Fordonsverkstad och revyartist
Revysäsonger: 30
Föreställningar:

1 352 sedan 1985

Bengt Ivarsson är de häftiga kontrasternas man. Verkmästare på vardagar och revykomiker på helger. På scenen är det också stor spännvidd. Som när han för något år sedan både gjorde Nordkoreas ledare Kim Jong-Un – och mumintroll! 

Förra säsongen jubilerade Bengt på revyscenen – han gjorde då sin 30:e säsong som komiker med förmåga att skoja om det mesta:
– Sketcher och roliga gubbar är min grej!

I revyn kan det bli nästan vad som helst. Ett härligt minne var när jag kom in som mumintroll. Ingen såg att det var jag men publikreaktionen var bra, säger Bengt Ivarsson och ler stort åt minnet. Risken fanns förstås att han efteråt skulle bli erbjuden att underhålla som mumintroll i andra sammanhang. Men Bengt värjer sig vid blotta tanken:
– Nej nej, det vill jag helst slippa. När jag fick på mig mumindräkten såg jag ju knappt nånting.

Den trogna publiken känner Bengt Ivarsson från antingen Falkenbergsrevyn, föregångaren i Krogsered eller från Thomas Peterssons farser, där Bengt medverkade i fem säsonger. Bengts avväpnande halländska dialekt är äkta vara – från Björbexered, en ”förort” till Krogsered i hjärtat av Halland. 

Sedan många år bor Bengt i Halmstad där han är lagsamordnare, motsvarande verkmästare, i Försvarets fordonsverkstad. För att hinna med revyrepetitionerna tar Bengt tjänstledigt några veckor under hösten.
– Min fru är van vid att jag spelar revy under vinterhalvåret. Det har jag hållit på med ända sedan vi träffades. När revysäsongen är över brukar vi ge oss av på en resa. I fjol blev det Kroatien, ett fint reseminne. 

Porträtt Bernt Bengtsson

Bernt Bengtsson

E-post: bernt_bengtsson@hotmail.com
Bor: Varberg
Yrke: Musiker
Revysäsonger: 12
Föreställningar: 693 sedan 2008


Bernt Bengtsson bor i Varberg men åker gärna tre mil söderut för att underhålla i Falkenberg. Vintertid som musikaliskt ankare i revyn. Och sommartid leder han allsången på Vallarna.

Bernt har sysslat med musik i olika former i hela sitt liv. I Falkenbergsrevyn har han ett särskilt ansvar för de musikaliska arrangemangen. Ett tidsödande arbete som innebär att han lägger många timmar på att skriva ned harmonier: vilka ackord revyartisterna ska spela och vilka stämmor de ska sjunga. 
– Det handlar om att anpassa arrangemangen efter gruppens styrkor och utnyttja resurserna till fullo. Publiken vet inte hur mycket jobb som ligger bakom, medger han utan att våga beräkna exakta antalet timmar.

En utmaning inför varje revy är att välja ut passande låtar. Alla i ensemblen bidrar. Ofta börjar de med att välja ämne, därefter lämplig musik. Det kan bli vilken musikalisk genre som helst, men gärna musik som många känner igen. 
– I år har publiken mycket gott att se fram emot, lovar Bernt.

Aldrig att han tröttnar på sitt yrkesval som frilansande musikant:
– Jag gör så mycket olika grejer att jag inte känner att jag fastnar i något speciellt hjulspår. Olika slags musik i olika sammanhang och med olika människor, summerar han.Han svarar ibland för solosången i samband med begravningar. Hemma i Varberg är han en av de tonsäkra sångarna i vokalensemblen Goda hopp som ger konserter med allt från Beatleslåtar till Abbamusik.

Porträtt Beppe Wackelin

Beppe Wackelin

E-post: wackelindrums@gmail.com
Bor: Halmstad
Yrke: Lärare och musiker
Revysäsonger: 16
Föreställningar: 977 sedan 2003


Beppe Wackelin är trummisen som har förmågan att glädjas åt det lilla i livet. Han kan till och med känna en sådan glädje över en ny trumpedal att han placerar den på nattduksbordet!

– Jag är både så nyfiken och entusiastiskt barnslig inför mig själv att jag mycket lätt kan glädjas åt saker, säger Beppe Wackelin som en förklaring till att han ibland har den nya pedalen till bastrumman bredvid sängen. På samma sätt har han lätt för att få inspiration och energi inför en spelning eller en ny föreställning av revyn.
– Jag kan sitta i bilen från Halmstad och längta till Falkenberg för att spela revy trots att jag gjort samma sak många gånger. Det räcker att jag har några hållpunkter som favoriter i programmet så ”brinner en eld” hos mig, säger han.

Innan ridån går upp för kvällens föreställning är Beppe Wackelin noga med att värma upp. Scenarbetarna plockar fram rekvisita och ljud- och ljusteknikerna förbereder sig. 
– Alla har sina rutiner. Jag brukar ställa mig i salongen innan publiken släpps in och ”ta in lokalen” medan jag värmer upp handlederna genom att spela på en övningsplatta med trumstockarna.

I Falkenbergsrevyn sysslar Beppe inte bara med slagverk utan är en sann mångsysslare som också medverkar i sketcher. En musikalisk värmlänning som är lätt att tycka om. När Beppe inte står på revyscenen varvar han jobbet som musiklärare vid Sturegymnasiet i Halmstad med arbete på ett lager. En kombination som passar honom perfekt. 
– Lagerjobbet innebär inte samma krav på att leverera av mig själv som i musikundervisningen eller på scenen. Men nya produkter till lagret gör mig alltid nyfiken. När vi får in tunnor och fat måste jag pröva hur de låter!

Porträtt Bertil Schough

Bertil Schough

E-post: bertil@falkenbergsrevyn.se
Bor: Falkenberg
Yrke: Speleman och revyartist
Revysäsonger: 33
Föreställningar: 1 569 sedan 1987

Falkenbergsrevyn har som vanligt en musikalisk turbomotor i mångsidige Bertil Schough. Och i år tycker han att det är roligare än någonsin.

Mixen av medverkande på och bakom scenen är särskilt lyckad i år, tycker Bertil när han ska förklara varför han kickar igång årets revysäsong med – om möjligt – ännu mer energi. Han som spelat flest föreställningar och gjort fler revysäsonger än någon av de andra artisterna.
– Konstellationen har bara blivit så bra i år. Jag går in på scenen och är superladdad, konstaterar han.

En dråplig kommentar, ett avväpnande skratt. Bertil är en driven musiker som sprider härligt gemyt omkring sig. Han försöker räkna upp alla instrument han spelar i årets revyuppsättning: fiol, gitarr, piano är huvudinstrumenten. Men lika flyhänt hanterar han blockflöjt, dragspel och slagverk. Bertil vilar inte på gamla lagrar utan vill ständigt utvecklas.

Utanför revyn fortsätter Bertil att driva egen firma med gräv- och lastmaskiner. 
– Häromåret skulle jag sopa upp sand en härligt varm vårdag vid ett äldreboende och frågade ett par tanter om vägen. Jag var smutsig och nästan svart i ansiktet och tänkte att jag kanske skrämmer slag på dem. En av dem vände sig bara mot sin väninna: ”Signe! Det är Bertil Schough som är här!”

Porträtt Linnea Lexfors

Linnea Lexfors

Bor: Helsingborg
Yrke: Artist
Revysäsonger: 2
Föreställningar: 133


Linnéa Lexfors hade aldrig spelat revy förut när hon 2018 gjorde debut i Falkenberg. Det blev succé och i vinter är hon tillbaka på revyscenen för tredje året i sträck. 

Revypubliken i Falkenberg har verkligen tagit skånska Linnéa Lexfors till sitt hjärta. 
– Först och främst har jag varit fokuserad på att göra ett bra jobb och ett gott intryck. Jag fick så fina reaktioner efter debuten att jag grät en skvätt, berättar Linnéa.

Trots att revy var en helt ny genre för henne har 26-åriga Linnéa en imponerande artistkarriär inom fars och teater. I flera somrar har hon medverkat i Eva Rydbergs föreställningar på Fredriksdalsteatern i hemstaden Helsingborg. Där har hon stått på samma scen som några av de mest namnkunniga i Sveriges humorelit, bland andra Claes Malmberg, Thomas Petersson, Ewa Roos och Sven Melander. Dess-utom hinner hon med att sjunga i kör, i Maria Gospel i Helsingborg. Hon är även sångerska i soul- och funkbandet ”This’n’that”.

Efter första åren i Falkenberg är revy något hon känner varmt för. Att få göra så olika former av underhållning i en och samma föreställning. – En blir så ôrer i hovvet!, Säger Linnéa och garvar när hon låter exakt som Krister Classons galne kultfigur ”Birger”. Den imitationen har varit lite av Linnéas specialitet ända sen hon som barn såg idolerna Stefan & Krister för första gången och föll pladask. Inte blev det sämre av att hon personligen fick träffa bägge två i Falkenberg första vintern.
– Fantastiskt. Det kändes overkligt och så otroligt häftigt! 

Porträtt Håkan Runevad

Håkan Runevad

E-post: runevad@gmail.com
Bor: Ljungby
Yrke: Revyartist och delägare i Falkenbergsrevyn
Revysäsonger: 28
Föreställningar: 1 471 sedan 1991


En musikalisk humorist – och en rolig musiker. Håkan Runevad är en mångsidig revyartist som gärna imiterar kändisar och härmar olika dialekter. Med åren har han lärt sig att rädda hem situationen när någon kommer av sig på scenen.

Som en av revyns veteraner lyfter Håkan gärna fram den musikaliska tyngden i ensemblen. Praktiskt taget alla spelar något instrument. Därför behövs ingen speciell revyorkester.
– Vi har inga musiker som sitter och trycker i något orkesterdike. Det roligaste är att vi spelar själva på scenen. – Vår trogna publik har sett den enorma utvecklingen – från de första åren i Krogsered då alla stod och vaggade i otakt till ljudet av en gammal tramporgel till dagens musikaliska nivå och koreografi.

Själv spelar Håkan helst bas, men även gitarr, piano och trummor. Men mest känd är han för sin komiska bredd. Som skämtare och imitatör. Leif GW Person, Björn Ranelid och Mikael Wiehe är några av kändisarna han imiterat på revyscenen. För att inte tala om alla dialekter han är mästare på att härma.
– Jag tycker inte själv att jag är någon imitatör men det är väldigt roligt att försöka likna Leif GW Persson, en skön personlighet som aldrig försöker vara till lags. Han säger exakt vad han tycker och tänker.

Humor är en svår konst. Det är ofta svårt att på förhand säga vilket nummer som bäst ska gå hem hos publiken. Skratten kan komma på de mest oväntade ställen i föreställningen. – Det är en ständig jakt för att hitta komikens nycklar. Vi hoppas så klart att revynumren ska uppfattas så roliga som vi tänker oss dem. 

Porträtt Lena Petersson

Lena Petersson

E-post: Lena@lenapetersson.se
Bor: Tvååker
Yrke: Illustratör & sångerska
Revysäsonger: 22
Föreställningar: 1 210 sedan 1997


Hur laddar en revystjärna upp för en ny säsong? Lena Petersson väljer helst en lång cykelrunda utmed havet. Eller en hundpromenad. Dessutom avslöjar hon sin hemliga plats där hon övar sångtexter och repliker.

Lena Petersson älskar att underhålla andra genom att sjunga och spexa på revyscenen i Falkenberg. Det är så publiken lärt känna henne. Som en skönsjungande revyartist med glittrande blick och smittande leende.

Men vad många inte tänker på är den fysiska uppladdning som krävs för orka med en hel revysäsong i flera månader. 
– Bra fysik är minst lika viktigt som att sångrösten är uppövad. Jag håller mig i trim genom att cykla utmed havet där jag bor. Till Galtabäck, Gamla Köpstad och Läjet, berättar Lena.

Som hundägare måste hon dessutom ge sig ut oavsett väder. Långa hundpromenader med ”Steffe” blir det varje dag, även om västanvinden friskar i och det nästan regnar på tvären som det ibland kan göra vid den blåsiga hallandskusten.

Hemma på konstnärsgården i Utteros mellan Falkenberg och Varberg händer det också att besökarna får höra Lena sjunga. Besökarna kommer i busslaster. Hon berättar då om sitt konstnärsskap och säljer av alla produkter med bland annat katter och julmotiv. Hos Lena är det lite av upp-och-ned-vända världen eftersom hon målar tomtar på försommaren:
– I maj tar jag fram granris och tänder levande ljus för att komma i stämning när jag sitter och målar. Fast den riktiga julstämningen har jag inom mig! 

Portätt Karin Hildingsson

Karin Hildingsson

Bor: Malmö
Yrke: Musiker
Revysäsonger i Falkenberg: Första året 2020


Falkenbergsrevyn gick i våras ut brett i sökandet efter en ny ung keyboardist.  Det kom mängder av ansökningar från hela Sverige och efter flera auditions blev det Karin Hildingsson som fick ansvaret att ta det piano till vintern.
Karin är 23 år och kommer från Karlskrona i Blekinge men bor numera i Malmö. I revyn kommer hon främst vara musiker och sångare men eftersom hon också är duktig på att agera och dansa kan det även bli en del andra insatser i revyn. Karin blir därmed den yngste ensemblemedlemmen i Falkenbergsrevyn sedan starten 1998 mot Falkenbergsrevyn 2.0.

Karin är sedan fem år tillbaka en frilansande musiker som spelat på mängder av scener i vårt avlånga land. Just nu spelar hon bland annat med artisten Frans som vann melodifestivalen 2016 och har bl.a medverkat i TV4.  Hon började spela piano tidigt och efter tre år på Törnströmska gymnasiets estetiska linje i Karlskrona blev det två år på Furuboda Folkhögskola och därefter rocklinjen på Skurups Folkhögskola. Hon läser och skriver noter och kommer även att köra i revyn och kan också kompa på dragspel och akustisk gitarr. Med andra ord en bred revyartist.

Karin som är en mycket spännande musiker och med henne ökar också rörlighet och flexibilitet för ensemblen som helhet. Det blir nu en till som kan förstärka det musikaliska och idén om en rörlig orkester utvecklas ytterligare. Norska Dizzie Tunes har länge varit revyns musikaliska förebild och det är inget man ändrar på i första taget.